flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зрадників України засуджено на 15 років позбавлення волі

22 березня 2024, 12:50

18 березня 2024 року Дружківським міським судом Донецької області уродженцям Луганської області оголошено вироки за вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада, тобто діяння, умисне вчинене громадянином України за шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту), ч. 2 ст. 111 (державна зрада, тобто діяння, умисне вчинене громадянином України за шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, вчинене в умовах воєнного стану), ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність, тобто добровільна участь громадянина України в незаконних збройних формуваннях, створених на тимчасово окупованій території) Кримінального кодексу України.

У ході розгляду судом встановлено, що у лютому 2022 року, перебуваючи на тимчасово окупованій території Луганської області, діючи умисно, з корисливих та ідеологічних мотивів, обвинувачені добровільно перейшли на бік ворога.

Таким чином, вступивши до підрозділів країни-агресора, а саме до так званої «Народної міліції ЛНР», отримавши посади санітара та снайпера, зрадники несли караульну службу  на контрольно-пропускних пунктах, займалися облаштуванням постійного місця дислокації підрозділу на різних ділянках фронту Донецької та Луганської областей.

Після підписання контракту про проходження військової служби в ЗС РФ, обвинувачені були відправлені на бойові позиції для виконання наказу щодо захоплення бойових позицій Збройних Сил України. Наказ виконати не вдалося – зрадники були взяті в полон військовослужбовцями ЗСУ. Таким чином їхня злочинна діяльність була припинена.

Колегія суддів дійшла висновку про доведеність вини обвинувачених у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 111, ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України в повному обсязі. Обвинувачені свою вину визнали повністю.

Суд визнав чоловіків винними та за сукупністю злочинів призначив покарання у виді позбавлення волі на 15 років із конфіскацією всього майна.

 

Прес-секретар Дружківського міського суду

Донецької області