flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Боротьба зі зрадниками триває - 15 років позбавлення волі

29 лютого 2024, 14:57

   22 лютого 2024 року Дружківським міським судом Донецької області оголошено вироки у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1,2 ст. 258-3 КК України.

   20 грудня 2023 року біля населених пунктів Бахмутського району Донецької області військовослужбовцями Збройних Сил України було взято в полон чотирьох уродженців Луганської області.

   Судом встановлено, що чоловіки, залишившись на тимчасово окупованій території Луганської області, ще у 2016 році добровільно вступили до силового блоку терористичної організації «ДНР-ЛНР», а саме до «Народної міліції ЛНР». На них були покладені обов’язки нести службу на блокпостах з метою огляду автотранспорту, а також займатися фільтрацією населення та перевіркою документів.

   З початком збройного конфлікту у 2022 році обвинувачені вступили у злочинну змову із представниками рф та за власною ініціативою уклали контракт з Міністерством оборони рф, таким чином вирішивши взяти участь у бойових діях на боці ворога. Під час виконання наказу на штурм вогневих позицій ЗС України їхню злочинну діяльність було припинено військовослужбовцями ЗС України.

  У судовому засіданні обвинувачені свою вину визнали повністю. Дії чоловіків кваліфіковані за ч. 1 ст. 258-3 КК України, як участь у терористичній організації; ч. 1 ст. 111 КК України, як державна зрада, тобто вчинення громадянином України умисного діяння на шкоду суверенітетові, територіальної цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній безпеці України, що полягало в переході на бік ворога в період збройного конфлікту; ч. 2 ст. 111 КК України, як державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, тобто вчинення громадянином України умисного діяння на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній безпеці України, що полягало в переході на бік ворога в період збройного конфлікту в умовах воєнного стану.

   Судом призначено покарання – 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

 

Прес-секретар Дружківського міського суду

Донецької області