flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дистанційне правосуддя: розроблення практичного посібника CEPEJ щодо проведення онлайн-слухань триває

24 листопада 2022, 11:57

Посібник розробляється для того, щоб запропонувати ефективні механізми здійснення судочинства в умовах воєнного та надзвичайного стану. Він не встановлює обов’язкових правових стандартів і презюмує повагу до правил національного правосуддя. Цей посібник може застосовуватись у цивільному, господарському, адміністративному та кримінальному судочинстві задля полегшення організації дистанційного судового розгляду та забезпечення ефективної реалізації права на справедливий суд.

Питання щодо проведення дистанційних судових слухань є актуальними не лише для екстраординарної ситуації, в якій тепер діють суди України, а й для мирного часу. Зрозуміло, що в умовах воєнного стану та безпрецедентних безпекових викликів питання доступу до правосуддя – загострилося. Одним із головних завдань для судової системи сьогодні є пошук якомога кращих та ефективніших відповідей на нові виклики. Практичний посібник, який розробляють експерти CEPEJ, міститиме критерії проведення дистанційних слухань за європейськими стандартами, а також відповіді на найпоширеніші запитання, що можуть виникнути в суддів, секретарів судового засідання, технічних співробітників та юристів-практиків під час організації та участі в судових засіданнях онлайн. 

Практичний посібник та додатки до нього, які відображають підходи європейських судів до онлайн-судочинства, проведення відеоконференцій, роботи з електронними доказами, мають стати настільною книгою для суддів України. Робоча група, до якої входять судді ВС, надала свої пропозиції щодо удосконалення проєкту посібника. Зокрема, група рекомендувала змінити назву документа з «посібника» на «керівні принципи» або «настанови» з організації та проведення відеоконференцій. Це вказуватиме на те, що в документі описані найкращі практики, які рекомендовані для застосування як суддям, так і сторонам процесу, а також законодавцю, який розробляє регулювання в цій сфері, також пропонується доповнити документ описом конкретних ситуацій та рекомендацій щодо їх вирішення, з якими стикаються судді та сторони і які не врегулюванні чинним законодавством. Для цього було проведено опитування і запитання направлено експертам CEPEJ.

З огляду на практичний зміст обговорюваного посібника, його будуть застосовувати насамперед секретарі судових засідань, які забезпечують належну участь всіх учасників процесу, а також технічний персонал, відповідальний за організаційні моменти відеоконференції. Враховуючи, що деякі розділи посібника присвячені безпеці та технічним стандартам, – це зона відповідальності Державної судової адміністрації України та її технічних фахівців.

Практичний посібник пропонується затверджувати Верховним Судом, Вищою радою правосуддя та ДСА України, оскільки всі ці органи більшою чи меншою мірою впливають на належність впровадження дистанційного правосуддя.