flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Положення про преміювання та застосування стимулюючих виплат працівників апарату Дружківського міського суду Донецької області

28 серпня 2019, 13:24

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказом керівника апарату Дружківського міського суду Донецької області №  26 від 05 червня 2019 р.

ПОЛОЖЕННЯ

про преміювання та застосування стимулюючих виплат працівників апарату Дружківського  міського суду Донецької області

Це положення про преміювання працівників апарату Дружківського міського суду Донецької області розроблено відповідно до:

-Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-УІІІ;

-Типового положення про преміювання державних службовців органів державної влади, інших державних органів, їхніх апаратів (секретаріатів), затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України від 13.06.2016 року № 646 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.06.2016 року за № 903/29033;

-Постанови Кабінету Міністрів України від 18.01.2017 року № 15 «Питання оплати праці працівників державних органів»;

- Наказу Міністерства праці України від 02.10.1996 року № 77 «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів», який за реєстровий в Міністерстві юстиції України 11.10.1996 р. № 593/1618;

встановлює порядок визначення розмірів, нарахування та виплати премій державним службовцям категорій «Б» і «В», працівникам патронатної служби, працівникам, які виконують функції з обслуговування, та робітникам, зайнятим обслуговуванням (далі працівникам апарату) Дружківського міського суду Донецької області (далі - суд).

Положення визначає умови й порядок преміювання працівників апарату суду з метою стимулювання сумлінного і якісного виконання ними своїх посадових обов'язків, ініціативного і творчого підходу до вирішення поставлених завдань, забезпечення належного рівня трудової та виконавської дисципліни, а також визначає механізм застосування додаткових стимулюючих виплат державним службовцям та працівникам патронатних служб в державних органах.

  1. Загальні положення
    • Основною метою Положення про преміювання та застосування стимулюючих виплат (далі - положення) працівників апарату Дружківського міського суду Донецької області (далі - міський суд) є посилення матеріального стимулювання високопродуктивної та ініціативної праці, підвищення її ефективності, якості, зацікавленості в досягненні її кінцевого результату та персональної відповідальності працівників суду за доручену роботу або поставлені завдання.
    • Дія Положення поширюється на державних службовців, працівників патронатної служби суду, працівників, які виконують функції з обслуговування, та робітників, зайнятих обслуговуванням.
    • Премія виплачується за сумлінне і якісне виконання службових обов’язків, виявлену професійну майстерність, наполегливість, ініціативність, високу виконавчу і трудову дисципліну, а для державних службовців також за результатами щорічного оцінювання службової діяльності.
    • Розмір місячної або квартальної премії осіб, визначених пунктом 1.2. Положення, залежить від особистого внеску державних службовців, працівників патронатної служби, працівників, які виконують функції з обслуговування, та робітників, зайнятих обслуговуванням, в загальний результат роботи міського суду, з урахуванням таких критеріїв:
  • якість виконання завдань, визначених положеннями про апарат суду, його посадовою інструкцією, а також доручень голови суду (або особи, яка виконує його обов’язки), керівника апарату суду (або особи, яка виконує його обов’язки) та безпосереднього керівника працівника апарату суду;
  • ініціативність у роботі;
  • ефективність досягнення поставлених цілей при раціональному використанні ресурсів;
  • терміновість виконання завдань;
  • виконання додаткового обсягу завдань (участь у роботі комісій, робочих груп тощо);
  • трудова дисципліна та виконавська дисципліна.
    • Розмір премії державним службовцям, працівникам патронатної служби суду, працівникам, які виконують функції з обслуговування, та робітникам, зайнятих обслуговуванням міського суду визначається у відсотковому співвідношенні до посадового окладу, з урахуванням пропозиції голови суду (або особи, яка виконує його обов’язки), керівника апарату суду (або особи, яка виконує його обов’язки), у межах фонду преміювання та фонду економії заробітної плати.
    • Підставою для виплати премій керівнику апарату суду та його заступнику, є наказ голови суду або особи, яка виконує його обов’язки, за погодженням із начальником Територіального управління Державної судової адміністрації України в Донецькій області.
    • Підставою для виплати премій працівникам: державним службовцям, працівникам патронатної служби, працівникам, які виконують функції з обслуговування, та робітникам, зайнятих обслуговуванням - є наказ керівника апарату міського суду або особи, яка виконує його обов’язки, за погодженням з головою суду.
    • В межах економії фонду оплати праці державним службовцям та працівникам патронатної служби встановлюються додаткові стимулюючі виплати - надбавка за інтенсивність.
  1. Порядок призначення премій та додаткових стимулюючих виплат:
  • Державним службовцям у Дружківському міському суді Донецької області:
  • Державним службовцям міськрайонного суду можуть встановлюватись такі види премій:

- Премія за результатами щорічного оцінювання службової діяльності (державних службовців);

Місячна або квартальна премія відповідно до особистого внеску в загальний результат роботи суду.

  • Вид преміювання, передбаченого підпунктом 2.1.1 цього розділу, визначається для державних службовців категорії «Б» - головою суду, за погодженням з начальником Територіального управління Державної судової адміністрації України в Донецькій області відповідно до цього Положення, для державних службовців категорії «В» - керівником апарату суду, або особою, яка виконує його обов’язки, залежно від особливостей виконання функцій і завдань міськрайонного суду, та з урахуванням обгрунтованих пропозицій голови суду (або особи, яка виконує його обов’язки), керівника апарату суду (або особи, яка виконує його обов’язки).
  • Преміювання державних службовців за результатами щорічного оцінювання службової діяльності може проводитися у разі отримання ними відмінної оцінки. Розмір премії за результатами щорічного оцінювання службової діяльності встановлюється в однакових відсотках для працівників, які отримали відмінну оцінку за результатами щорічного оцінювання в поточному році.
  • Премія за результатами щорічного оцінювання службової діяльності виплачується не пізніше від терміну виплати заробітної плати за місяць, у якому затверджено висновок щодо результатів оцінювання службової діяльності, але не пізніше грудня місяця року, у якому проводиться оцінювання службової діяльності, у межах фонду преміювання та фонду економії заробітної плати.
  • Загальний розмір премій, передбачених підпунктом 2.1.1. пункту 2.1. цього Положення, які може отримати державний службовець за рік, не може перевищувати 30 відсотків фонду його посадового окладу за рік, в межах 20 відсотків загального фонду посадових окладів за рік, та економії фонду оплати праці.
  • Преміювання проводиться в межах наявних коштів на оплату праці, передбачених у кошторисі, за умови відсутності заборгованості із заробітної плати.
  • Надбавка за інтенсивність визначається державним службовцям суду у відсотках до посадового окладу:
  • категорії «В», встановлюються згідно за наказом (розпорядженням) керівника апарату суду, або особи, яка виконує його обов’язки, за погодженням з головою суду, та з урахуванням обгрунтованих пропозицій голови суду (або особи, яка виконує його обов’язки).
  • категорії «Б» - головою суду (або особою, яка виконує його обов’язки), за погодженням з начальником Територіального управління Державної судової адміністрації України в Донецькій області.
  • Надбавка за інтенсивність праці встановлюється державним службовцям з урахуванням таких критеріїв:
  • якість і складність підготовлених документів;
  • терміновість виконання завдань, опрацювання та підготовки документів;
  • ініціативність у роботі.
  • Працівникам патронатної служби у Дружківському міському суді Донецької області
  • Застосування заходів заохочення в вигляді преміювання працівників патронатної служби суду - помічника судді, здійснюється керівником апарату суду або особою, яка виконує його обов’язки, відповідно до наказу (розпорядження), за поданням судді, у відсотку до посадового окладу, у межах фонду преміювання та фонду економії заробітної плати міського суду.
  • Визначення розміру премій працівників патронатної служби суду встановлюється з огляду на особистий вклад цих працівників у загальні результати роботи суду, за сумлінну та ініціативну працю, з метою стимулювання якісного виконання ними своїх посадових обов'язків, ініціативного і творчого підходу до вирішення поставлених завдань, забезпечення належного рівня трудової та виконавської дисципліни.
  • Надбавка за інтенсивність визначається працівникам патронатної служби суду у відсотках до посадового окладу, відповідно до наказу (розпорядження) керівника апарату суду, або особи, яка виконує його обов’язки, за поданням судді, у межах фонду економії заробітної плати.
  • Надбавка за інтенсивність праці встановлюється працівникам патронатної служби суду з урахуванням таких критеріїв:
  • якість і складність підготовлених документів;
  • терміновість виконання завдань, опрацювання та підготовки документів;
  • ініціативність у роботі;
  • виконання інших доручень судді, в межах посадових обов’язків помічника судді.

2.3. Працівникам, які виконують функції з обслуговування у Дружківському міському суді Донецької області

  • Застосування заходів заохочення у вигляді преміювання - працівників, які виконують функції з обслуговування, здійснюється керівником апарату суду або особою, яка виконує його обов’язки, відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи суду, а також за сумлінну та ініціативну працю, з метою стимулювання якісного виконання ними своїх посадових обов'язків, ініціативного підходу до вирішення поставлених завдань, забезпечення належного рівня трудової та виконавської дисципліни, у межах фонду преміювання міського суду, та економії фонду оплати праці.
  • Порядок визначення розміру премій та додаткових стимулюючих виплат

працівникам апарату

Дружківського міського суду Донецької області

  • Порядок розрахунку та розподілу фонду преміювання в суді визначається у цьому Положенні.
  • Державним службовцям міського суду розмір місячної або квартальної премії залежить від його особистого внеску в загальний результат роботи суду з урахуванням таких критеріїв:
  • ініціативність у роботі;
  • якість виконання завдань, визначених положенням про суд, у якому працює державний службовець, його посадовою інструкцією, а також дорученнями керівництва суду та безпосереднього керівника державного службовця;
  • терміновість виконання завдань;
  • виконання додаткового обсягу завдань (участь у провадженні національних реформ, роботі комісій, робочих груп тощо).
  • Розмір премії державним службовцям суду визначається у відсотковому співвідношенні до посадового окладу, - категорії «В» визначається у відсотках до посадового окладу, відповідно до наказу керівника апарату суду, або особи, яка виконує його обов’язки, за погодженням з головою суду; категорії «Б» - головою суду (або особою, яка виконує його обов’язки), за погодженням з начальником Територіального управління Державної судової адміністрації України в Донецькій області, з урахуванням пропозиції голови суду (або особи, яка виконує його обов’язки), у межах фонду преміювання та фонду економії заробітної плати.
  • Преміювання державного службовця за результатами щорічного оцінювання службової діяльності проводиться у разі отримання ним відмінної оцінки за результатами щорічного оцінювання.
  • Розмір премії за результатами щорічного оцінювання службової діяльності встановлюється в однакових відсотках до посадового окладу для державних службовців суду, які отримали відмінну оцінку за результатами щорічного оцінювання в поточному році.
  • Розмір надбавки за інтенсивність державним службовцям міськрайонного суду - категорії «В» визначається у відсотках до посадового окладу, відповідно до наказу керівника апарату суду, або особи, яка виконує його обов’язки, за погодженням з головою суду; категорії «Б» - головою суду (або особою, яка виконує його обов’язки), за погодженням з начальником Територіального управління Державної судової адміністрації України в Донецькій області, у межах фонду економії заробітної плати.

3.3. Працівникам патронатної служби суду: премія може встановлюватись місячна або квартальна відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи за умови:

  • якість і складність підготовлених документів;
  • терміновість виконання завдань, опрацювання та підготовка документів;
  • ініціативність у роботі, інше.
  • Розмір премії працівникам патронатної служби суду визначається у відсотковому співвідношенні до посадового окладу наказом керівника апарату суду (або особи, яка виконує його обов’язки), з урахуванням пропозиції судді та за його поданням, у межах фонду преміювання та фонду економії заробітної плати. В разі відсутності судді, за пропозицією та за поданням голови суду (або особи, яка виконує його обов’язки).
  • Розмір надбавки за інтенсивність працівникам патронатної служби міськрайонного суду визначається у відсотках до посадового окладу, відповідно до наказу керівника апарату суду (або особи, яка виконує його обов’язки), за пропозицією та за поданням судді, у межах фонду преміювання та фонду економії заробітної плати. В разі відсутності судді, за пропозицією та за поданням голови суду (або особи, яка виконує його обов’язки).
  • Працівникам, які виконують функції з обслуговування, керівник апарату суду, за погодженням з головою суду, у межах установленого фонду оплати праці має право здійснювати преміювання відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи, за підсумками роботи за місяць або квартал.
  • Розмір премії працівникам, які виконують функції з обслуговування та робітникам, зайнятих обслуговуванням, визначається керівником апарату суду (або особою, яка виконує його обов’язки), залежно від їх вкладу в кінцеві результати роботи.

Конкретний розмір премії граничними розмірами не обмежується, відповідно до Наказу № 77 Міністерства праці України від 02.10.1996 року. У процесі визначення конкретного розміру премії враховується рівень виконання працівниками, які виконують функції з обслуговування та робітниками, зайнятих обслуговуванням, посадових обов’язків, а саме:

  • обсяг і якість виконуваних робіт, своєчасне та якісне виконання працівником заходів, передбачених планом роботи відповідного суду;
  • виконавська дисципліна - дотримання термінів виконання службових документів (правил, інструкцій) і доручень керівництва, та виконання позапланових робіт;
  • дотримання трудової дисципліни.
  1. Премія за підсумками роботи за місяць - державному службовцю, працівнику патронатної служби, працівникам, які виконують функції з обслуговування та робітникам, зайнятих обслуговуванням, не виплачується:
  • За період тимчасової непрацездатності.
  • Перебування у відпустці.
  • У період випробувального терміну, що був встановлений працівнику при прийнятті його на роботу;
  • Працівникам, які були звільнені у зв’язку із порушенням трудової дисципліни, премія за виконання роботи у місяці звільнення не виплачується.
  • Працівникам, на яких було накладене дисциплінарне стягнення:
  • у вигляді зауваження, з повним позбавленням працівника премії за той місяць, у якому накладено стягнення;
  • у вигляді догани або попередження про неповну службову відповідність, не застосовується преміювання протягом часу дії дисциплінарного стягнення.

У разі дострокового зняття дисциплінарного стягнення, преміювання працівника здійснюється, починаючи з наступного календарного місяця, у якому зняте дисциплінарне стягнення.

  • Премія виплачується пропорційно відпрацьованому часу у випадку припинення трудового договору з підстав, відповідно до:
  • п.3 ст. 36 КЗпП України (призов або вступ працівника на військову службу);
  • п. 5 ст. 36 КЗпП України (переведення працівника, за його згодою, на інше підприємство, в установу, організацію або перехід на виборну посаду);
  • ст. 39 КЗпП України (у зв’язку з виходом працівника на пенсію);

Працівникам, які відпрацювали неповний місяць, у зв’язку із звільненням із займаної посади з інших підстав, ніж вищезазначені у п. 4.6 Розділу IV, премія за підсумками виконання роботи у місяці звільнення не виплачується.

  • Працівники апарату суду можуть бути позбавлення премії повністю або частково, за невиконання без поважних причин покладених на них функціональних обов’язків, не забезпечення своєчасного та якісного виконання покладених на них завдань, виконання незначного обсягу роботи, допущення суттєвих помилок в роботі, порушення трудової дисципліни та Правил внутрішнього службового розпорядку, недотримання вимог Закону України «Про державну службу», Правил етичної поведінки державного службовця, - за рішенням голови суду (або особи, який виконує його обов’язки) та керівника апарату суду (або особи, яка виконує обов’язки на час відсутності) у місяці вчинення порушення.
  1. Порядок здійснення нарахування, підготовка наказу (розпорядження)

та виплати премій

  • Відділ планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності Територіального управління Державної судової адміністрації в Донецькій області щомісяця або щокварталу розраховує фонд преміювання суду, залежно від їх штатної чисельності та доводить зазначену інформацію до відома керівника апарату суду (або особи, яка виконає обов’язки на час відсутності).
  • Керівник апарату суду або особа, яка виконує його обов’язки, на основі суми розрахунків, наданих відділом планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності Територіальним управлінням Державної судової адміністрації в Донецькій області, видає:
  • обґрунтований наказ (розпорядження) щодо встановлення розміру місячної або квартальної премії, надбавки за інтенсивність державним службовцям міськрайонного суду (категорії «В»), за погодженням голови суду (або особи, яка виконує його обов’язки);
  • обґрунтований наказ (розпорядження) щодо встановлення розміру місячної або квартальної премії, надбавки за інтенсивність працівникам патронатної служби міськрайонного суду, з урахуванням пропозиції та за поданням судді, у межах фонду преміюванням та фонду економії заробітної плати. В разі відсутності судді - за пропозицією та за поданням голови суду (або особи, яка виконує його обов’язки).

- обґрунтований наказ (розпорядження) щодо встановлення розміру місячної або квартальної премії працівникам, які виконують функції з обслуговуванням, та робітникам, зайнятих обслуговуванням суду, з урахуванням пропозицій та погодженням голови суду (або особи, яка виконує його обов’язки).

  • Голова суду (або особа, яка виконує його обов’язки), за погодженням з начальником Територіального управління Державної судової адміністрації в Донецькій області видає наказ щодо встановлення розміру місячної або квартальної премії, надбавки за інтенсивність державним службовцям категорії «Б» - керівнику апарату суду та заступнику керівника апарату суду.
  • Місячна премія працівникам апарату суду виплачується не пізніше від терміну виплати заробітної плати за місяць, у якому нараховано премію, квартальна премія - не пізніше від терміну виплати заробітної плати за останній місяць кварталу, за який проводиться преміювання.
  • Премія за результатами щорічного оцінювання службової діяльності виплачується не пізніше від терміну виплати заробітної плати за місяць, у якому затверджено висновок щодо результатів оцінювання службової діяльності, але не пізніше грудня місяця року, у якому провадиться оцінювання службової діяльності.