flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дружківський суд готується до розгляду резонансних справ

30 квітня 2015, 08:22
 Не дивлячись на важку політичну ситуацію в країні, Дружківський міський суд продовжує виконувати покладені на нього обов’язки розглядаючи та приймаючи рішення по цивільним, кримінальним, адміністративним справам у встановлений законом термін. Апарат суду разом с суддями вершить правосуддя в звичайному режимі. Більш того,  навантаження на нього істотно збільшилася зважаючи передачею судових справ Ясинуватського міскрайонного суду.
Пресс секретар Дружківського міського суду Оксана Деркач відзначає, що з 55 раніше існуючих на території Донецької області судів нині діючими та виконуючими свої функції на підконтрольній українським властям території являються лише 23 суда. Звичайно, що навантаження у вигляді адміністративних, цивільних та кримінальних справ розподілилася між тими установами судової системи країни, які залишились в строю та продовжують працювати в законодавчому полі України. На плечі дружківських суддів звалилась купа справ іншого суду – Ясинуватського.
 Дружківський суд був, є і залишається місцевим судом першої інстанції, розглядаючи справи, віднесені процесуальним законом до його підсудності. Продовжує роботу і сайт установи, на якому в режимі онлайн публікується інформація про судові рішення, винесених суддями, списках справ, назначених до розгляду судом. Окрім того на офіційній інтернет-сторінці міського суду можна ознайомитися з його структурою, відомостях про керівництво, суддів, робітників апарату суду, а також  почерпнути масу корисного в плані нормативних актів, забезпечуючи правову основу функціонування суду.
- На розгляді суду маються резонансні кримінальні провадження щодо осіб, звинувачених по пункту 3 частини 1 статті 258  Кримінального кодексу України «Створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, а також матеріальне, організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації, - відзначає Оксана Деркач. – Дана стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років. 
Кримінальні провадження за статтями, санкції яких передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше 10 років, розглядаються колегією суддів у складі трьох осіб. Одним з таких справ являється провадження за обвинуваченням двох осіб в умисному вбивстві начальника Костянтинівського місьгазу, обтяженого обтяжливими обставинами.
Розглядалось воно в Дружківці та було направлене до Апеляційного суду Запорізької області, тому казати, про його закінчення ще зарано.
Ще одна резонансна справа стосується підсудного Алексєєнка (прізвисько «Клешня»), звинуваченого у вбивстві Кристини Агудаліної. Перші слухання по ньому пройдуть же в березні та про їх результати ми обов’язково повідомимо на сторінках нашої газети.  У цілому вже існують проблеми з доставкою підсудних з слідчого ізолятора №5 м. Донецька, із-за чого розгляд їх справ відкладається.
В провадженні суду значну частку справ складають цивільні справи за позовом банків про стягнення заборгованості за кредитним договором. Пресссекретар Оксана Деркач зазначає про відповідальність передбачену законодавством щодо осіб, що перевищили, згідно ст. 365 ч.3 КК, владу та службові повноваження. Такі справи також є на розгляді міського суду і рішення по ним буде виноситися Такие дела также есть на рассмотрении городского суда, и решение по ним будет выноситься відповідно із законодавчою базою України.

 

- Перевищення влади чи службових повноважень, Превышение власти или служебных полномочий, тобто умисне вчинення службовою особою дій, які явно виходять за межі наданих їй прав чи повноважень, якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, - карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, - продовжує Оксана Деркач.У випадку, якщо перевищення влади або службових повноважень супроводжувалося насильством, застосуванням зброї або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, то покарання передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років . Якщо вищевказані дії спричинили тяжкі наслідки, ступінь покарання збільшується на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.